مختصری درباره جزیره کیش

مختصری درباره کیش،

از زمان هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان جزیره کیش تحت تسلط ایران بوده است. با گسترش اسلام، این جزیره به‌ دست خلفای اموی افتاد. این وضع تا سال ۲۴۹ هجری قمری ادامه یافت. در این سال، یکی از ایرانیان اهل ری، بر خلیفه خروج نمود و تمامی جزایر خلیج فارس و بحرین، ازجمله کیش را مسخر خود ساخت.

مختصری درباره جزیره کیش

از دوران حکومت آل‌بویه کیش مجدداً به حکومت ایرانی بازگشت و بعدها در زمان سلجوقیان و اتابکان فارس و سپس ملوک هرمز و آل‌مظفر و تیموریان، این وضع ادامه یافت.

کیش، بزرگترین مرکز تجاری

در دوره سلجوقیان، کیش به بزرگ‌ترین مرکز تجاری خلیج فارس تبدیل شد. در همین دوران، “قیاصره” در کیش به قدرت رسیدند. آنان در ابتدا بسیار فقیر بودند، با دزدی دریایی پایه‌های اقتصادی حکومت خود را مستحکم نمودند. حاکمان قیاصره از نسل شخصی به نام «قیس» بودند. آخرین حاکم جزیره کیش یا «قیس»، که از نژاد قیاصره بوده‌اند: مَلِک سلطان‌بن مَلِک قوام‌الدین‌بن مَلِک تاج‌الدین‌بن مَلِک‌شاه‌بن قیس‌بن مَلِک جمشید. او به‌دست سیف‌الدین ابونصر علی‌بن کیقباد، حاکم جزیره «هرمود»، به امر اتابک ابوبکر در تاریخ ۱۲ جمادی‌الثانی سال ۶۲۶ ه‍.ق (سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۶۰۸ خورشیدی) به قتل رسید.

در دوران طلایی کیش، مورخان زیادی راجع به آن اظهارنظر کرده‌اند. ابن خرداد، ابن بطوطه و یاقوت حموی یا به کیش سفر کرده یا در باب بزرگی آن سخنوری کرده‌اند. سعدی در آثار خود دو جا از جزیره کیش و سفر به آن در این دوران یاد می‌کند.

زکریا بن محمد بن محمود قزوینی در آثار البلاد و اخبار العباد می‌نویسد: «قیس جزیره‌ای است در دریای فارس و دورش چهار فرسخ است و آبادانی دارد. شهری در کمال حسن و لطافت در آنجا بنا شده‌است و کشتی‌های هندیان به آن جزیره درآیند و تجارتگاه اهل هند و عجم و عرب است. آب چاه آشامند و حوض‌ها و آب‌انبارها ساخته‌اند.

کیش در تصرف پرتقالی ها!

از سال ۹۱۲ تا ۱۰۳۱ این جزیره نیز هم چون جزیره هرمز به دست نیروی نظامی پرتغال افتاد و سرانجام در این سال، امام قلی خان، سپه سالار شاه عباس موفق به فتح خلیج فارس و بحرین و همه جزایر آن شد؛ و از آن پس کیش یکی از جزایر ایرانی خلیج فارس شناخته می‌شود. تا سال‌های آغازین حکومت محمدرضا پهلوی، کیش مرکز صید ماهی و مرکز تجارت مروارید خلیج فارس بوده‌ است.

در سال ۱۳۴۹ هیئتی از مشاوران ایرانی و آمریکایی، جزیره کیش را مورد بازدید قرارداد و با توجه به ویژگی‌های طبیعی، سواحل زیبای مرجانی و آب‌های زلال اطراف آن، به عنوان مرکز توریستی بین‌المللی انتخاب شد. محمدرضا پهلوی با استفاده از بودجه دولت، اقدام به توسعه جزیره کیش کرد. به دستور وی، تمام زیرساخت‌های مدرن از جمله هتل، نمایشگاه بین‌المللی، فرودگاه، کازینو و همچنین اقامتگاهی زیبا برای شاه و خانواده‌اش ساخته شد. اسدالله اعلم گفت، جزیره کیش بدلیل هوای مطبوع آن در زمستان، محل اقامت بسیار مناسبی برای خانواده سلطنتی می باشد

نخستین منطقه آزاد اقتصادی کشور

در سال ۱۳۶۱ جزیره کیش، به عنوان نخستین منطقه آزاد اقتصادی کشور انتخاب شد. امروزه اقتصاد کیش برپایه صنعت گردشگری و تجارت استوار است.

جزیره کیش جزیره‌ای بیضی شکل با محیط ۴۴ کیلومتر می‌باشد و با طولی در حدود ۱۵٫۴۵ کیلومتر و عرضی حدود ۷٫۵ کیلومتر، مساحتی معادل ۹۰ کیلومتر مربع دارد. جمعیت آن در حال حاضر بیش از ۳۹۰۰۰ نفر می باشد، اینان مردمانی خونگرم و مهمان نواز هستند که از اقصی نقاط کشور به این جزیره مرجانی محاجرت کرده اند که مطمئنا آداب و معاشرت با آن ها بسیار لذت بخش خواهد بود.

آب و هوای کیش:

آب و هوای کیش گرم و مرطوب بوده و میانگین دمای سالانه جزیره ۲۶ درجه سانتیگراد می‌باشد. جزیره کیش تحت تأثیر توده‌های مختلف هوای شمال غربی و جنوبی قرار داشته و به شکل کلی خشک و کم باران است. بارندگی بیشتر به صورت رگبار و درماه‌های زمستان اتفاق می‌افتد.

پوشش گیاهی کیش:

از پوشش‌های گیاهی جزیره کیش می‌توان به باغ‌های نخل خرما، درختان بومی کهور ایرانی و کنار و درختان غیر بومی مانند کهور پاکستانی (سمر)، اکالیپتوس، آکاسیا، کنوکارپوس و ابریشم اشاره کرد. در سال‌های گذشته این جزیره، مرکز تاکستان های معروفی بوده است و همچنین

مختصری درباره جزیره کیش

از زمان حضور پرتغالی ها در کیش، این جزیره یکی از مراکز رشد درخت کمیاب لور می‌باشد.

کیش از نظر پوشش گیاهی در منطقه نیمه حاره‌ای جنوب ایران قرار گرفته‌است. ویژگی این منطقه وجود گیاهان مقاوم در برابر خشکی است که موجب سازگاری بیشتر در گیاهان منطقه شده‌است.

جاذبه های تاریخی کیش:

از جاذبه‌های تاریخی کیش می‌توان به حریره، پایاب و کاریز اشاره کرد. حریره، نام شهر ویرانه‌ای است خالی از سکنه و مربوط به دوران قیاصره که نام آن از نام بانویی که ملکه شهر بوده برگرفته شده‌است. هم‌اکنون بخشی از شهر که عمارت کاخ بانوی حریره بوده مرمت شده‌است.

مهمترین ابنیه کشف شده در این مجموعه عمارت اعیانی، حمام، آب‌انبار، قنات و بقایای مسجد جامع حریره می‌باشند.

مسجد خاتم مربوط به دوره قاجار است و در جزیره کیش واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۱۹۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

یکی از جاذبه‌های تاریخی کیش درختان لور می‌باشند که کهن‌سال‌ترین آنها که نزدیک به ۶۰۰سال سن دارد درخت سبز است.

مراکز علمی کیش:

در جزیره‌ کیش دانشگاه‌های زیادی وجود دارد و این جزیره به یکی از دانشگاهی‌ترین شهرهای ایران معروف شده است. نکته‌ جالب دیگر، دانشگاه‌های بین‌المللی در کیش هستند که به زبان‌های غیرفارسی نیز تدریس می‌کنند. در این میان می‌توان به دانشگاه‌های پردیس بین المللی کیش، دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف کیش، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین المللی کیش، دانشگاه پیام نور (مرکز بین المللی کیش) و دانشگاه علمی کاربردی کیش اشاره کرد. دانشگاه صنعتی شریف کیش یکی از بهترین دانشگاه‌های این جزیره بوده که رشته‌های متنوع و جذابی را نیز ارائه کرده است. در نتیجه در این جزیره می‌توانید شاهد اصلی‌ترین و محبوب‌ترین رشته‌های تحصیلی برای دانشجویان در تمامی مقاطع تا دکتری باشید.

اقتصاد جزیره کیش:

بخش عمده‌ای از اقتصاد کیش از طریق گردشگری و جذب توریست بوده است. طبق اطلاعات منتشر شده سالانه به طور متوسط نزدیک به ۲ میلیون گردشگر به این جزیره سفر می‌کنند. البته تجارت و کسب و کارهای مختلف نیز در اقتصاد این جزیره تاثیرگذار هستند. اما صنعت توریسم اصلی‌ترین منبع درآمد کیش است. از سوی دیگر مراکز خرید و فروشگاه‌های گسترده نیز بخش دیگری از اقتصاد این جزیره به حساب می‌آیند.

قوانین در جزیره کیش:

در کیش قوانین حرف اول را می زنند. در ذیل به تعدادی از این قوانین اشاره می کنیم:
  • حق تقدم با عابر پیاده است.
  • بوق زدن در جزیره ممنوع میباشد وجریمه دارد.
  • راهنما زدن در میدان‌ها ضروری است و جریمه دارد.
  • انداختن آشغال به بیرون ممنوع است و جریمه دارد.
  • چادر زدن در سطح جزیره ممنوع است و جریمه دارد.
  • رانندگی با ماشین کثیف ممنوع میباشد و جریمه دارد.
  • دنده عقب رفتن در جزیره‌ کیش ممنوع است و جریمه دارد.
  • بستن کمربند ایمنی برای افراد جلو واجب است و جریمه دارد.
  • شنا کردن در سواحل ممنوع است و فقط می‌توان در پلاژها شنا کرد.
  • زمان تحویل اتاق‌ها در هتل‌های جزیره‌ کیش ساعت ۱۴ بوده و زمان تخلیه ساعت ۱۲ ظهر تعیین شده است.
  • و …

و مهم اینکه تمامی این قوانین ذکر شده نیز باید توسط گردشگران رعایت شود و رعایت آن‌ها اجباری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *